Rezort dopravy presunie na regionálne letiská dodatočných 258.820 eur

04.06.2014 Bratislava

Bratislava 4. júna (TASR) - Regionálne letiská si v tomto roku prilepšia o 258.820 eur. Rezort dopravy im tieto financie presunie z prostriedkov predchádzajúcich rokov z Tvorby a implementácie politík.

Ministrovi dopravy Jánovi Počiatkovi (Smer-SD) dnes takýto krok odobrila vláda.

"V rozpočte bolo financovanie letísk poddimenzované oproti minulým rokom, takže sme dlhodobo avizovali, že sa budeme snažiť akékoľvek usporené peniaze presunúť na dofinancovanie tohto hendikepu," odôvodnil po rokovaní vlády minister Počiatek.

Na leteckú dopravu totiž putoval z rozpočtu v tomto roku jeden milión eur. Oproti roku 2013 to predstavovalo výrazný pokles, keďže vlani mala letecká doprava k dispozícii šesť miliónov eur.

Minister pritom sľubuje, že sa bude snažiť do budúcnosti nájsť pre letiská aj ďalšie peniaze. "Máme plán, ešte ako ich dofinancujeme tak, aby boli schopné fungovať ďalej," doplnil Počiatek. Podľa neho by preto nemalo byť v tomto roku zrušené či nejako obmedzené žiadne takéto letisko.

Ministerstvo sa však podľa Počiatka bude snažiť vykryť reálnu potrebu letísk, ktoré majú. To znamená, že im rezort nemusí doplniť celú chýbajúcu sumu piatich miliónov eur. "Budeme sa snažiť vykryť ich reálnu potrebu, ktorú majú," dodal.

Rezort podľa neho celkovo ušetril sumu 661.980 eur, ďalších 403.160 eur z nich pôjde na podporu tvorby územnoplánovacej dokumentácie pre obce a mestá.

Súčasne ministerstvo dopravy presunie kapitálové výdavky z rokov 2012 a 2013, ktoré boli pôvodne určené na podporu rozvoja bývania na cestnú infraštruktúru. Konkrétne pôjde o 26,8 milióna eur. Zároveň ale výdavky roku 2014 pôvodne určené na dofinancovanie projektov Operačného programu Doprava vo výške 26,8 milióna eur sa budú viazať v prospech programu Podpora rozvoja bývania.
 

Vyberte región